Foto's: De Spoorkuil


De spoorkuil.
 
De spoorkuil, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is het grote spoorterrein in Nijmegen wat gelegen is tussen het viaduct van de St. Annastraat en de spoorbruggen van de Graafseweg. Het is de plek waar zich vroeger o.a. de locomotievenloodsen en een draaischijf bevonden.
 
Momenteel is dit terrein in gebruik als wasstation uitgerust met een wasgebouw en een groot aantal opstelsporen waar de treinen inwendig gereinigd worden.
Het oorspronkelijke plan was om de opstelsporen als wasplaats uit te voeren en te gaan gebruiken als wegzetplek voor een aantal nationale en internationale treinen. Maar zoals het in de praktijk vaak gaat ontstaan er allerlei ideeŽn om een beschikbare plek in te richten. Daarom is de spoorkuil nu omgetoverd in een terrein waar, naast een onderhoudswerkplaats voor elektrische locomotieven, ook een bekolingsinstallatie een plekje heeft gevonden. Oud en nieuw staan zo gebroederlijk naast elkaar en doen de tijden van weleer nog even herleven.
 
Het resterende deel van het terrein wordt in gebruik genomen door een goederenoverslagstation compleet met kantoorgebouw voor de administratieve afwikkeling van het stukgoed. Het gebouw wordt door een weg ontsloten voor het verdere transport van de per trein aangevoerde goederen over het lokale wegennet in de regio. Het geheel grenst aan een groot fabriekscomplex en een containeroverslag beiden voorzien van een gemeenschappelijke fabrieksspooraansluiting.
 
In het randgebied is er plaats gevonden voor wat agrarische activiteiten zoals begrazing van de langs het spoor gelegen groenstroken door wat schapen en rundvee. Een, in het lommer verscholen minicamping, direct aan de spoorlijn (een lievelingsplek voor fanatieke spoorliefhebbers) vult het laatste overgebleven plekje in. Enkele op mooie plaatjes beluste treinspotters staan met de camera in aanslag te wachten op "het" grote moment.
 
 
 
 

 
Vergezicht over de sporen

 

 
De fabriek en het container-overslagbedrijf.

 

 

 

 

 
Kolen-overslag en bunker

 

 
Goederenloods en -kantoor

 

 

 

 
De opstelsporen

 

 

 
De locloods

 

 

 

 
De minicamping

 

 

 

 

 

 

 
Het weiland met de koeien

 

© Wil Theunissen. Gewijzigd op 31-3-2011.