Foto's: Station


Het station.
 
Het model van station Hoogkarspel, waarvan hieronder enkele foto's zijn opgenomen, komt van Artitec.
Voor de echte modelbouwer brengt Artitec modellen uit die zeer realistisch ogen. Op het moment dat ik dit station wilde aanschaffen bleek het niet meer verkrijgbaar. Met enige moeite heb ik nog een exemplaar te pakken kunnen krijgen.
Achteraf heb ik daar wel eens spijt van gehad. De winkelier vroeg nog of ik veel ervaring had met het bouwen van huisjes.
 
Het bouwen heeft veel tijd en inspanning gekost. Gelukkig kreeg ik na verloop van tijd hulp van een ervaren modelbouwer. Kromgetrokken muur- en bodemplaten, niet passend en in dikte verlopend van 2 naar 5 mm, raamkozijnen, dakdelen en vele andere ruwe gietstukken waren de bouwdelen waar eens het station Hoogkarspel uit tevoorschijn moest komen.
Volgens de bouwaanwijzingen van Artitec kon het ruwe gietmateriaal van de gietvliezen worden ontdaan en geschuurd, gevijld en met secondelijm in elkaar gezet. Kromgetrokken onderdelen zouden in heet water weer rechtgebogen kunnen worden.
Omdat de afzonderlijke delen niet passend te maken waren hebben we met behulp van extra kunststof staafmateriaal de afzonderlijke bouwdelen aan elkaar geschroefd en met componentenlijm verlijmd en daarna gemonteerd op een zware bodemplaat. De in het zicht liggende, niet aansluitende delen, zijn daarna "gestopt" door er componentenlijm of houtlijm in te laten lopen. Omdat het kleurenschema 13 verschillende potjes modelverf vereiste hebben we veel kleuren zelf gemaakt met behulp van wat basiskleuren en nog wat aangebroken potjes Revell en Humbroll.
Achteraf ben ik trots dat het station met veel tijd en geduld zo mooi geworden is en nu als een pronkstuk op mijn modelbaan staat.
Een perronnetje en een landelijke achtergrond vormen nu een perfecte plek voor het station.
 
 
 
 

 

 

 

 
Enkele detailfoto's van het station.
Meer foto's bij Geschiedenis stations.
Hoofdstation "Nijmegen". Helaas niet een model van het echte station in Nijmegen, want dat is niet verkrijgbaar, maar een model van station Bonn van Faller.
 
 

 

 

 

 

 

© Wil Theunissen. Gewijzigd op 31-3-2011.